2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Triusiu prieziura

Žindomų patelių priežiūra ir triušiukų auginimas
Patelė atsiveda 6—9, kartais 15 ir daugiau triušiukų. Taisyklingai šeriama, gerai prižiūrima, sveika, pieninga patelė paprastai išmaitina visą prieauglį.
Tiek prieš atsivedimą, tiek po atsivedimo pateles reikia rūpestingai globoti, siekiant jas gausiai šerti skaniu ir įvairiu pašaru. Jos labai mėgsta raudonas morkas, runkelius, gerą šieną, avižas, sėlenas, išspaudas ir seną duoną. Jeigu galima, reikia duoti žalumynų, nes jie teigiamai veikia patelių pieningumą. Patelėms gerti duodama vandens arba pieno. Vanduo turi būti švarus ir nusistojęs. Pienas duodamas žalias, virintas arba raugintas, bet neapgižęs.
Sėkmingo triušiukų auginimo laidas — pilnavertis žindamų patelių šėrimas. Ypatingą dėmesį reikia kreipti į tai, kad racione būtų gausu baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų.
Patelės pieningumas nustatomas atsižvelgiant į tai, kaip maitinami triušiukai esant jų vidutiniam skaičiui. Kasdien reikia stebėti lizdo būklę, triušiukų augimą ir vystymąsi. Jeigu patelė, žindydama triušiukus, nerimsta, reikia patikrinti, ar nėra spenelių susirgimo. Blogai augančius triušiukus reikia padėti po kita patele.
Padedant triušiukus po kitomis patelėmis, reikia laikytis šių atsargumo priemonių:
a) nuo triušiukų rūpestingai nuvalyti buvusio lizdo pūkus ir apklostyti pūkais iš tos patelės lizdo, kuriai triušiukai pridedami. Giminingas kvapas apsaugo triušiukus nuo naujos maitintojos. Patelė, nepastebėdama kad jai pridėti triušiukai iš kito lizdo, juos išmaitins, bet jeigu ji pradeda jaudintis, pridėtuosius triušiukus reikia nedelsiant perkelti prie kitos patelės;
b) pridedamųjų ir lizde esančių triušiukų amžiaus skirtumas neturi būti didesnis kaip 3—4 dienos;
c) kilnoti iš lizdo į lizdą triušiukus tiktai tokiais atvejais, kai patelės ir jų prieauglis visiškai sveiki.
d) triušiukus kilnojančių triušių augintojų rankos turi būti švarios, be jokio kvapo; svetimas kvapas, su triušiukais atneštas iš kito lizdo, gali paskatinti patelę sunaikinti visus lizde esančius triušiukus.
Labai svarbu, kad lizdas būtų gerai išklotas, nes skirtingo amžiaus triušiukams reikalinga tam tikra temperatūra (ne žemesnė kaip +10°C, +12°C). Triušiukai gimsta akli ir pliki. Pirmomis dienomis jie guli susiglaudę lizde greta vienas kito. 5—7 dieną pasidengia plaukais ir laisviau pasiskirsto lizde, ypač vasarą. 10—14 dienų triušiukai praregi ir pasiruošia apleisti lizdą, 17—20 dieną jie jau pradeda išlįsti iš lizdo.
Triušiukų išėjimo iš lizdo pradžia yra labai svarbus jų vystymosi periodas. Nuo šio laiko jie pradeda ėsti pašarą, kuriuo šeriama motina, ir graužti viską, kas tik pakliūva. Suprantama, kad šiuo metu turi būti pavyzdinga švara, nes, ėsdami nešvarius pašarus, o kartais net išmatas, triušiukai lengvai užsikrečia įvairiomis ligomis. Šiuo metu reikia labai atidžiai triušiukus stebėti.

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis